zaterdag 10 januari 2015

Viva la France



Het is weer 'Viva la France', want in Parijs rijden sinds kort 12 Fietsfabriek-bakfietsen rond. De bakfietsen zijn gemaakt voor Carrefour en moeten er voor zorgen dat lokale bewoners vaker boodschappen gaan doen bij de Franse supermarktketen.
Het zal de Parijse bewoners in ieder geval niet zijn ontgaan. Op een vroege vrijdagmorgen reden 12 Carrefour-medewerkers over de Champs d'Elysees om de hele dag kleine boodschappen, croissantjes, flyers en drinken uit te delen. Deze 'field marketing-actie' zorgde voor veel aandacht en bezoekers. Niet gek natuurlijk, want een gratis croissantje in de ochtend kan er altijd wel in.

zondag 4 januari 2015

Amsterdam Black White







Fietsrepubliek


 
Fietsen is een fenomeen dat voor Nederlanders zó gewoon is, dat we misschien juist een buitenstaander nodig hebben om ons de ogen te openen.
Wanneer de Amerikaan Pete Jordan voor het eerst Amsterdam bezoekt, wordt hij op de dag van aankomst meteen omvergereden door een fietser. Hij raakt gefascineerd door de eindeloze stoet tweewielers in de stad en besluit een diepe duik te nemen in de historie van deze oer-Hollandse gewoonte.
Het resultaat daarvan, De fietsrepubliek, is een onderhoudende cultuurgeschiedenis van het fietsen. Jordan verweeft alle mogelijke fietsontwikkelingen - van de fietsscholen eind negentiende eeuw, via het wittefietsenplan, tot de dure bakfietsen van vandaag de dag - met zijn eigen ervaringen als groentje in het drukke Amsterdamse fietsverkeer.

Cycle Dome


 

                         Re(bi)cycle Dome

Het is pompen of verzuipen deze winter in Amsterdam. Wie deze koepel tot leven wil zien komen, zal de handen uit de mouwen moeten steken. De Re(bi)cycle Dome van de van oorsprong Russische architect Vasili Popov, is opgebouwd uit ongeveer 300 fietsvelgen van afgedankte Amsterdamse fietsen. De lichtbron van het kunstwerk wordt van energie voor- zien door een soort ouderwetse waterpomp. En wie bedient die pomp? Juist.
Het fietswiel is volgens Popov het ultieme Nederlandse gadget, volledig doordacht en verleidelijk om te gebruiken als bouwsteen. Alleen: hoe maak je een stevige koepel van ronde elementen? De architect bouwde de Re(bi)cycle Dome eerst met behulp van een computerprogramma, waarvoor hij speciale algoritmes schreef. Die zorgden ervoor dat de gerecyclede wielen zo mooi mogelijk over de sfeer verspreid werden. Tweede grote uitdaging waren de koppelingen tussen de wielen. Die moeten zorgen voor de stabiliteit van het geheel. Ze zijn van metaal en werden zo ontworpen dat de wielen niet kunnen wiebelen, wat wielen immers graag willen.

Kortom, de Re(bi)cycle Dome is een state-of-the-artkoepel. Tot in de puntjes uitgedacht en ontworpen. En het enige werk dat de bezoeker hoeft te verzetten, is – juist. Pompen.